Nyheter

Lägre inflationsförväntningar på sikt

Inflationsförväntningarna på ett och två års sikt har sjunkit de senaste månaderna. Det visar analysföretaget TNS Sifo Prosperas senaste enkät bland inköpschefer, aktörer på penningmarknaden och representanter för arbetsgivare och fackförbund.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Inflationsförväntningarna på ett och två års sikt har sjunkit de senaste månaderna. Det visar analysföretaget TNS Sifo Prosperas senaste enkät bland inköpschefer, aktörer på penningmarknaden och representanter för arbetsgivare och fackförbund.

De tillfrågade räknar nu med en inflation på 1,9 procent på ett års sikt, 2,0 procent på två års sikt och 2,1 procent på fem års sikt.

I den senaste stora undersökningen, som publicerades i december 2018, trodde de på en inflation på 2,0 procent på ett års sikt, 2,1 procent på två års sikt och 2,1 procent på fem års sikt.

Riksbankens reporänta väntas i genomsnitt ligga på -0,2 procent (-0,3) om tre månader, 0,0 procent (0,0) om tolv månader, 0,3 procent (0,5) om 24 månader och 1,1 procent (1,3) om 60 månader.

TT