Nyheter

Otippat låg inflation: "Räntehöjning dröjer"

Inflationssiffrorna för februari var betydligt lägre än vad såväl Riksbanken som marknaden räknat med. Kronan försvagas och någon räntehöjning blir det inte förrän en bra bit in i 2020, tror Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Ett huvudbry för Riksbankschefen Stefan Ingves, men kanske ett desto mera betryggande besked för Sveriges bolånetagarna som fruktar snabbt stigande räntor.

Riksbanken hade räknat med en inflation på 2,4 procent i februari, men nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar på en betydligt lägre prisökningstakt jämfört med samma månad förra året - 1,9 procent enligt måttet KPIF, där effekterna av bolåneräntor är borträknade.

””

"Överraskande"

Analytiker hade enligt Reuters sammanställning i genomsnitt väntat sig en inflation på 2,0 procent. Enligt Isaksson kan skillnaden inte bara förklaras av oväntat låga energipriser.

””

Riksbanken har aviserat att nästa räntehöjning från minus 0,25 procent kommer i höst, men Nordeas chefekonom är nu än mer övertygad om att det dröjer en bra bit in på 2020.

TT: Hur påverkas bostadsmarknaden?

””
””

Kronan försvagas

Den totala inflationen enligt måttet KPI uppgick också till 1,9 procent i årstakt. Även månadsförändringen var densamma som för måttet KPIF - jämfört med januari ökade konsumentpriserna med 0,7 procent i båda fallen.

Den svenska kronan försvagas gentemot euron efter det att inflationssiffran för februari publicerats. En euro kostar nu 10:57 kronor, jämfört med 10:55 kronor tidigare.

TT