Nyheter

Lagrådet risar förslag om sänkt digitalmoms

Lagrådet kritiserar regeringens utformning av förslaget om sänkt moms på tidningar på nätet, från 25 till 6 procent. Beredningen har varit bristfällig, remisstiden kort och det finns oklarheter om vilka publikationer som kommer att omfattas, enligt rådet.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

"Det är tydligt att det krävs ytterligare överväganden under den fortsatta beredningen för att undvika tillämpningsproblem", skriver Lagrådet.

Momssänkningen gäller tidningar, tidskrifter och böcker, men inte publikationer som i huvudsak består av reklam, rörlig bild eller musik.

Men Lagrådet tror att det kan bli stora problem att dra gränsen för om en tidning eller journalistisk sajt på nätet håller sig på rätt sida om gränsen för att få fördel av lägre moms, det vill säga att den inte har för mycket reklam eller rörlig bild och musik. Hur mäter man det, undrar justitieråden.

Om läsarna av en tidning på nätet börjar efterfråga mer och mer rörlig bild, till exempel nyhetsklipp, skulle det kunna leda till att tidningen måste betala högre moms, noterar Lagrådet.

Regeringen får försöka hantera Lagrådets kritik i den proposition som är nästa steg. Det är tänkt att momssänkningen ska träda i kraft den 1 juli i sommar och finansminister Magdalena Andersson (S) har beskrivit den som mycket betydelsefull för att journalistiken ska stå sig stark när allt mer av läsandet flyttar över från tryckta tidningar till e-tidningar och tidningar på nätet. Tryckta medier har redan den lägre momssatsen på 6 procent.

TT