Annons
Nyheter

Finansminister tonar ned pund-oro

Storbritanniens finansminister Philip Hammond försöker att tona ned pundets dramatiska fredagsresa. På morgonen föll plötsligt över sex procent mot USA-dollarn, men återhämtade sig under dagen.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Hammond hävdar att "tekniska faktorer" låg bakom raset, som skedde i den asiatiska handeln under en period på tio minuter. Sedan började kursen att klättra, och vid 19-tiden på fredagskvällen kostade ett pund 10:70 kronor mot 10:78 när handeln inleddes klockan 09. Som mest föll pundet till 10:61 kronor.

Hammond, på besök i New York för möten med högt uppsatta finanschefer på Wall Street, hänvisar till att marknaden svarar på "oljud" och att den kommer att "gå upp och ned" . Hans uttalade gjordes sedan premiärminister Theresa May i förra veckan antytt att Storbritannien är på väg mot ett "hårt" utträde ur EU, vilket kan innebära att landet inte får tillträde till delar av den inre marknaden.

Annons

Analytiker säger att pundkursens dramatiska berg- och dalbana kan vara marknadens reaktion på att franske presidenten François Hollande i torsdags kväll levererade sin skarpaste varning hittills till Storbritannien. Han sade då att landet måste "betala ett högt pris" för att lämna EU, enligt den franska nyhetsbyrån AFP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons