Kom till banken med 40 000 - i enkronor
Den 30 juni kommer de gamla en-, två- och femkronorna att bli ogiltiga. Insamlingen av dem har tagit fart på bankerna.
””
Några banker tar avgift för att ta emot mynt, andra tar emot dem gratis från kunder som sätter in dem på sina konton.
””
Kostnad för butiken
Fortfarande räknar Riksbanken med att närmare 1,3 miljarder mynt, värda nästan två miljarder kronor, finns ute i samhället. Och risken är stor att du får dem i växel när du handlat - fram till sista juni. Branschorganisationen Svensk Handel går inte ut med några generella rekommendationer.
””
Svensk Handel är kritiskt till att både staten och bankerna lagt stor del av ansvaret för att samla in de gamla mynten på handlarna. För att inte det ska bli långa köer begränsar många butiker hur många mynt kunderna får betala med.
””
Han tror ändå att kunderna kan räkna med färre gamla växelmynt efter hand. Redan märks irritationen bland kunder, och det påverkar butikerna. Flera stora företag har redan börjat diskutera när det är dags att dra in de gamla kronorna.
Kan lösas in
Även Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken, tror att mängden gamla mynt i cirkulation kommer att minska och andelen nya mynt kommer att öka, ju närmare vi kommer sista juni.
””
””
Den första juli blir de gamla mynten ogiltiga, liksom för övrigt även de gamla 100- och 500-kronorssedlarna. Men de blir inte värdelösa för det.
””
Sedlarna kan lösas in under ett helt år, och även ännu senare om man vänder sig till Riksbanken.
TT