Annons
Nyheter

Kö till elbilar sinkar utsläppsfall i Norge

De genomsnittliga koldioxidutsläppen från Norges personbilar fortsätter minska, tack vare den starka försäljningen av hybrid- och elbilar. Men fallet skulle kunna gå ännu snabbare.(TT)
Publicerad 2 september 2017

De nya bilar som såldes i augusti sprutar i snitt ut 82 gram av växthusgasen per kilometer körning, en minskning med nästan 12 procent jämfört med augusti 2016.

Om man ser till hela årsförsäljningen hittills är minskningen 8 procent, till 86 gram per kilometer.

Annons

Sedan 2010 har Norge sprungit ifrån Sverige, även om man låg före redan då - 151 gram per ny bil och kilometer i Sverige, 141 gram i Norge.

Snittutsläppen från nyköpta bilar minskar också i Sverige, men låg 2016 på 123 gram per kilometer.

Högst i världen

Norge har högst andel laddbara bilar - alltså sådana som kan framföras utan några lokala utsläpp alls - i världen. Fyra av tio bilar som såldes i augusti var laddbara, fördelade på ungefär lika många rena elbilar som hybrider, skriver VG.

Samtidigt ökar bilförsäljningen. Men i alla fall just nu är den ökningen i Norge blygsam - 1,4 procent i årstakt i augusti - så även de totala utsläppen bör minska, givet att fordon tas ur drift i någorlunda samma takt som det köps nya.

Men Christina Bu, som leder norska Elbilforeningen, menar att omställningen till grönare trafik skulle kunna gå ännu mycket snabbare.

””

Väntar på suv

Ampera-E är en av de senaste, och populäraste, elbilarna. Den får snart sällskap av nyheter som Nissans uppdaterade Leaf, som presenteras i Japan nästa vecka, och Teslas Model 3. Men Bu säger att det fortsatt finns rejäla glapp på den avgasfria marknaden.

””

En sådan finns, Tesla X, men den är trots Norges generösa elbilsregler för dyr för många, från 700 000 kronor och uppåt. Nästa år ska den dock få sällskap i utbudet av bland andra Jaguar I-Pace och elvarianten av Hyundai Kona.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons