Nyheter

Hjälmered kräver svar om Svenska Kraftnät

Svenska Kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh ville fördröja information om en rejäl elprishöjning till efter valet, skriver Dagens Nyheter. Nu kräver Lars Hjälmered (M), ordföranden i riksdagens näringsutskott, att Sandborgh och den ansvarige ministern Ibrahim Baylan (S) lägger korten på bordet.(TT)
Publicerad 9 januari 2019
””

Enligt flera källor och intern mejlväxling beordrade Ulla Sandborgh personal på myndigheten att hålla inne känslig elprisinformation inför riksdagsvalet, skriver tidningen.

I ett internt mejl till viss personal på Svenska Kraftnät ett par veckor före riksdagsvalet skriver pressekreteraren:

"Ulla vill INTE kommunicera enligt vårt förslag utan står fast vid att vi kommunicerar till nätföretagen + balansföretagen direkt efter valet den 10/9".

"Det är vad vi har att rätta oss efter", fortsätter pressekreteraren, enligt DN som läst mejlkonversationen.

Relativt kraftig

Svenska Kraftnäts höjning av avgifterna var relativt kraftig, 15 procent för nätföretag och 30 procent för balansansvariga företag som exempelvis Vattenfall och Eon.

””

En vecka innan det interna mejlet skickats ut hade energiminister Ibrahim Baylan kallat till presskonferens och lovat rejält sänkta elnätsavgifter.

Men Ulla Sandborgh tillbakavisar uppgifterna om att hon velat förhala informationen och menar att beräkningarna inte var färdiga.

"Korten på bordet"

Så småningom, efter interna påtryckningar, skickades emellertid uppgifterna om prishöjningen ut till elbolagen och allmänheten en vecka före valet, skriver DN.

Moderaternas Lars Hjälmered ser allvarligt på saken och förväntar sig att Sandborgh och Baylan öppet redogör för vad som hänt.

Hjälmered säger också att det ännu är för tidigt att säga om han som ordförande i näringsutskottet ska gå vidare med frågan. Däremot konstaterar han att frågan kan aktualiseras när riksdagen åter samlas efter juluppehållet.

””

TT