Annons
Nyheter

Kan fällas för kopiering av design

Designers revolt sålde billigare kopior av klassiska exklusiva designmöbler - helt lagligt, enligt företaget. Men åklagare och rättighetsinnehavarna hävdar upphovsrättsintrång. I morgon väntas domen i Sveriges största rättsfall kring kopiering av design.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Det svenskgrundade företaget Designers revolt registrerades i Storbritannien där andra upphovsskyddsregler gäller. Affärsidén var att sälja billigare kopior av inredningsklassiker av formgivare som Arne Jacobsen och Charles och Ray Eames. En kopia av en Jacobsen-fåtölj som i original kostar omkring 50 000 kronor kunde köpas av företaget för cirka en tredjedel av priset.

Storbritannien har ett undantag jämfört med övriga EU som innebär att upphovsrätten för bruksdesign endast gäller i 25 år. Det är den regeln som företaget har hänvisat till för att motivera sin verksamhet. I Sverige gäller upphovsrätten i 70 år efter formgivarens död.

””
Annons

Största fallet

Eftersom företaget har haft ett lager och distribution i Sverige håller inte upplägget, enligt åklagare och de som har rättigheterna till designen av originalmöblerna. Bolaget med företrädare har stämts på närmare 100 miljoner kronor vid Stockholms tingsrätt.

””

Riskerar fängelse

Rättegången pågick i tre veckor i slutet av sommaren. Företaget och fyra personer knutna till bolaget står åtalade för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång. Förutom stora pengabelopp har åklagaren yrkat på fängelsestraff i tre av fallen. En av de åtalade är grundaren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons