Annons
Nyheter

USA skjuter på tullbesked - får hård kritik

Beskedet om huruvida Sverige och andra EU-länder kommer att drabbas av USA:s nya tullar på stål och aluminium dröjer ytterligare en månad. - Ett riktigt dåligt beslut av Trump, säger EU- och handelsminister Ann Linde om förseningen.(TT)
Publicerad 1 maj 2018
””

Liksom EU-kommissionen är hon kritisk till USA:s agerande i förhandlingarna.

””

Inte hoppfull

Annons

EU-kommissionen, med handelskommissionär Cecilia Malmström, skriver i ett uttalande att USA:s tullar på stål och aluminium inte kan rättfärdigas med hänvisning till landets nationella säkerhet, och kritiserar formerna för diskussionen med Vita huset:

"Som en långvarig partner och vän till USA kommer EU inte att förhandla under hot", skriver kommissionen, som anser att EU "fullständigt och permanent" bör undantas från tullarna.

Även den tyska regeringen gick efter beskedet från Vita huset ut och krävde ett permanent undantag. Ann Linde stämmer in i kravet, men anser att utsikterna för en överenskommelse nu inte är särskilt ljusa:

””

Befarar prispress

Hon befarar att ytterligare investeringar nu kommer att läggas på is till följd av osäkerheten, och att den svenska stålindustrin med cirka 15 000 anställda därmed ska påverkas negativt. Ett annat orosmoln är att det kinesiska stål som varit ämnat för den amerikanska marknaden i stället ska exporteras till EU, med kraftig prispress som följd.

USA införde i mars nya tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, men tillfälliga undantag gjordes för EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Australien och Argentina. När det gäller de tre sistnämnda länderna har USA nått överenskommelser om permanenta undantag enligt Vita huset, som dock ännu inte har offentliggjort detaljerna i avtalen. Även Sydkorea kommer att undantas från tullarna, enligt en källa till Reuters.

"Ingen gynnas"

EU, Kanada och Mexiko får nu vänta på besked om ståltullarna till den 1 juni. Samtidigt förbereder EU motåtgärder i form av tullar på en rad amerikanska varor - åtgärder som det exportberoende Sverige helst vill slippa använda, enligt Ann Linde.

””

Om USA skrotar undantaget införs tullar på 25 procent på svensk export för cirka fyra miljarder kronor, nästan 10 procent av den totala svenska stålexporten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons