Nyheter

Jättepension till kritiserad bankman

Handelsbankssfärens toppfigur Anders Nyrén har ifrågasatts starkt för ersättningskulturen i bolagen och turerna kring SCA:s flygaffärer. Nu visar det sig att han själv kan kvittera ut en jättepension på 140 miljoner kronor, skriver SvD Näringsliv. Nyrén är i dag styrelseordförande i Handelsbanken.(TT)
Publicerad 13 mars 2015

Nyrén är i dag styrelseordförande i Handelsbanken. Tidigare i veckan avslöjades att han skrivit på ett ovanligt frikostigt avtal för efterträdaren Pär Boman: 11,2 miljoner kronor för jobbet som ordförande i Handelsbanken.

Men Nyrén går inte lottlös för egen del heller. Att Nyrén i sin roll som vd för Industrivärden kan få ihop 140 miljoner kronor i pension hänger ihop med att hans pension är förmånsbestämd, något som nästan är helt avvecklat på andra håll.

Han har rätt att gå i pension vid 60 och får då 70 procent av den fasta lönen fram till han fyller 65, totalt över 27 miljoner kronor. Från 65 och livet ut får han 60 procent av lönen. Blir Nyrén 85 blir det ytterligare drygt 110 miljoner kronor, totalt alltså närmare 140 miljoner kronor, enligt SvD.

Som jämförelse kan hans närmaste kollega i investmentbolaget Investor, Börje Ekholm, nämnas. Han har en premiebestämd pension som hittills har inbringat 24 miljoner kronor, en summa som kommer att stiga men inte komma i närheten av Anders Nyrén.

TT