Nyheter

Jättekonkurs slår mot svenska kunder

Stora förseningar och allmänt kaos. Den sydkoreanska redierijätten Hanjin har i princip gått i konkurs och nu kommer flera svenska kunder få vänta på varorna. I värsta fall hotas julhandeln.(TT)
Publicerad 2 september 2016
””

Det kan handla om förseningar på uppemot ett par månader.

””

Elektronik drabbas

Men han har ingen kännedom om att någon kund/företag skulle vara drabbat.

Kläder, elektronik och livsmedel tillhör de största importgrupperna. Enligt Financial Times skeppar elektronikjätten Samsung 40 procent av sin export med Hanjin, LG cirka 20 procent.

Hanjin är världens sjunde största containerrederi och med stora frakter av alla typer av konsumtionsvaror även till Sverige. Omkring hälften av rederiets närmare 100 fartyg har, i många fall av fordringsägarna, stoppats från att lämna hamnar och på flera håll nekas de tillträde till hamnar som de är på väg till. Exakt vilka kunder som drabbas är oklart.

””

I USA har handelsorganisationer begärt hjälp från regeringen för att minimera skadorna.

Tuff bransch

Bakgrunden är hård konkurrens för rederierna som under en längre tid haft stora ekonomiska problem.

””

Det är ovanligt att så här stora rederier tillåts att gå i putten, ofta räddas de av staten och Fredrik Hermansson hade trott att detta skulle ske nu också. Hanjin är inte ensamt i sin prekära situation med jätteskulder på kontot.

””

Hanjins agent i Sverige, Georg Hansen Shipping, har inte gått att nå för en kommentar. På sin hemsida skriver skeppsmäklaren att den troliga följden blir att de beställda varorna kommer att skickas på annat sätt. Risken är både förseningar och fördyringar för beställarna.

I andra änden är handeln på lite sikt förstås vinnare på de kraftigt fallande transportkostnaderna.

””

Att frakta en container från Kina till Göteborg kostar omkring 1 500 dollar.

””

TT