Nyheter

Storägare tystlåten om Ericsson

Investmentbolaget Industrivärden har haft ett bra år hittills. Bolaget har blivit en mer aktiv ägare. Men vd:n vill inte svara på frågor om Ericssons nedläggningsbesked. Industrivärden är en av storägarna i Ericsson, som i veckan kom med beskedet att tusentals jobb försvinner i Sverige.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Industrivärden är en av storägarna i Ericsson, som i veckan kom med beskedet att tusentals jobb försvinner i Sverige. Beslutet förmedlades av ledningen. Men i kulisserna står ägarna som tagit ett hårdare grepp om bolagets utveckling, bland annat genom att sparka tidigare vd:n Hans Vestberg i somras.

””

Håller det internt

Mer än så vill Stjernholm, som själv sitter i Ericssons styrelse, inte säga. Hon vill inte heller svara på om det är viktigt för Ericsson att finnas kvar i Sverige överhuvudtaget i framtiden, eller var hon hoppas att bolaget ska stå om fem år.

””

Industrivärden redovisar ett substansvärde, bolagets nettoförmögenhet, per den sista september på 177 kronor per aktie. Sedan årsskiftet har värdet ökat med 14 procent inklusive återinvesterad utdelning - bättre än börsen som helhet.

””

"Bra för bolagen"

Framför allt är det innehaven i Sandvik, AB Volvo och Handelsbanken som bidragit till ökningen. Stjernholm pekar på att Industrivärden varit med och stöttat Sandviks nye ordförande och vd, och fick in Martin Lundstedt i Volvos styrelse.

””

TT