Nyheter

Högtrycket i industrin oväntat starkt

Det råder ett oväntat starkt högtryck i industrin, visar inköpschefsindex för mars från Swedbank och Silf. Uppgången drivs på av ökad global efterfrågan och är välkommen, då den inhemska efterfrågan börjar minska.(TT)
Publicerad 3 april 2017

Svensk ekonomi har haft några år av exceptionellt hög tillväxt, driven av inhemsk efterfrågan. I fjol låg tillväxten på 3,3 procent och 2015 var den uppe på 4,4 procent.

Nu väntar en period av något lägre tillväxt, där exportindustrin väntas ta över stafettpinnen som draglok. Stafettväxlingen ser enligt inköpschefsindex för mars ut att gå smidigare än väntat.

””
””

Exceptionellt starkt

Andreas Wallström, ekonom på Nordea, beskriver konjunkturläget inom industrin som exceptionellt starkt.

””

Suget efter arbetskraft inom industrin har enligt ett delindex för sysselsättningen lyft till den högsta nivån på över 20 år.

””

Det höga sysselsättningsindexet kommer efter fredagens industriavtal, som ger löneökningar på 6,5 procent på tre år. Dessa löneökningar ser måttliga ut i ljuset av konjunkturen, enligt Wallström.

TT: Har facken gjort bort sig?

””

Överraskad av avtalet

Anna Öster blev också överraskad av avtalet.

””

Fast båda är eniga om att det stärker konkurrenskraften och kan hjälpa in fler på arbetsmarknaden. Och att det i första hand är en huvudvärk för Riksbanken, som hade behövt högre löneökningar för att få hjälp att nå upp till sitt inflationsmål på 2 procent.

TT