Annons
Nyheter

Het budgivning även i mindre kommuner

Skillnaden mellan bostäders utgångspris och slutpris är större i många mindre kommuner än i storstäderna. Snabb prisuppgång är en förklaring. Men även mäklarnas metoder kan spela in.(TT)
Publicerad 2 oktober 2017
””

Metoden kan beskrivas så här: En mäklare sätter ut ett hus på marknaden för 500 000 kronor med besked till säljaren att förmedlingsarvodet ska vara 3 procent på slutpriser upp till den nivån. I överenskommelsen kan sedan ett villkor finnas att mäklaren ska ha 10 procent på ett eventuellt överskjutande belopp mellan slutpris och utgångspris.

””

"Budpremien en temperaturmätare"

Annons

Mäklarsamfundet säger att man tar avstånd från systematiskt för lågt satta utgångspriser. Men arvodesmodellen ovan, som benämns trappa, är vanlig.

””

Men det kan finnas fler skäl till att den så kallade budpremien, skillnaden mellan kontrakts- och utgångspris på en bostad, blir hög i en kommun.

””

På samma sätt ser det ut i kranskommuner till andra större städer i Sverige. Och i exempelvis Finspång, Lidköping, Karlskrona, Trollhättan och Lilla Edet är budpremien hittills i år klart högre än i storstäderna, visar siffror som Svensk Mäklarstatistik har tagit fram för TT:s räkning.

Skåne sticker ut

En något avvikande bild finns i Skåne. Enligt Svensk Mäklarstatistik har kvadratmeterpriset de senaste 12 månaderna stigit med 5 respektive 13 procent i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg. Motsvarande siffra för Stor-Malmö är 18 procent.

Men trots den kraftiga prisuppgången är budpremien låg i Skåne. I Båstad är premien till och med negativ, det vill säga försäljningspriset på bostaden blir lägre än vad som utannonserats.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons