Annons
Nyheter

Hemliga Brexit-löften till Nissan?

Många frågar sig om den brittiska regeringen gett tillverkaren Nissan löfte om kompensation om EU-utträdet kommer att betyda höjda kostnader för bolaget. Bilindustrin är oerhört viktig i Storbritannien.(TT)
Publicerad 1 november 2016

Bilindustrin är oerhört viktig i Storbritannien. Nissans fabrik i Sunderland tillverkar nästan en tredjedel av Storbritanniens årliga produktion på 1,6 miljoner bilar. 55 procent av bilarna från Sunderlandfabriken säljs till andra EU-länder.

Därför skrämde det slag på många när Nissan vd Carlos Ghosn för en månad sedan slog fast att inga nya modeller ska tillverkas i Sunderland om bolaget inte får garantier om kompensation för alla eventuella nya kostnader som kan följa av Brexit.

Annons

I torsdags kom så beskedet att nya Qashqai och X-Trail ska tillverkas i Sunderland och frågan blir förstås om Nissan fått de begärda garantierna.

Något löfte om ekonomisk kompensation finns inte med i överenskommelsen med Nissan, slår dock handelsministern Greg Clark fast.

””

En källa inom regeringen säger dock till Reuters att Nissan fått en skriftlig försäkran om att Brexit inte ska få påverka Sunderlandfabrikens konkurrenskraft.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons