Annons
Nyheter

Här är maten som skyddas

Fetaost från Danmark eller Parmaskinka från Polen? Glöm det. Tydliga regler skyddar speciell mat i Europa. Ouzo - anisdryck med skydd Det här handlar om sprit med en tydlig aniskaraktär. Något för lakritsälskaren. Gör som grekerna och blanda med vatten och is tills den får ett mjölkigt utseende.(TT)
Publicerad 5 maj 2018

Ouzo - anisdryck med skydd

Det här handlar om sprit med en tydlig aniskaraktär. Något för lakritsälskaren. Gör som grekerna och blanda med vatten och is tills den får ett mjölkigt utseende. Snarlikt både franska pastisen och turkiska rakin, men ouzo är ursprungsskyddad av EU och får bara tillverkas i Grekland.

Annons

Parmaskinka - en tunt skivad delikatess

Här är en skinka med skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att denna lufttorkade läckerbit, som serveras i mycket tunna skivor, framställs i trakten kring Parma. På italienska ska du beställa "Prosciutto crudo di Parma".

Fetaost - bara från Grekland

Den här vita, fasta osten, tillverkad av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk - och med tydlig sälta - har en skyddad ursprungsbeteckning. Bara fetaost tillverkad i Grekland av får- eller getmjölk får nämligen kallas fetaost inom EU.

Tjeckiskt öl bara tjeckiskt

Ä?eské pivo är öl med skyddad geografisk beteckning. Tjeckiskt öl, helt enkelt. Det handlar om lager i gyllengul färg med kompakt skum producerad av tjeckiska bryggerier med "know-how" som uppfyller kraven på hur denna öl ska göras. Ingredienserna kan dock komma utifrån.

Mozzarella är en fråga om mjölk

Färskosten Mozzarella di bufala campana är tillverkad av buffelmjölk och har skyddad ursprungsbeteckning. Är mozzarellan gjord på komjölk är den inte ursprungsskyddad och kan då tillverkas överallt.

Upplandskubb - inte vilken limpa som helst

Detta uppländska bröd, som faktiskt ska gräddas i vattenbad, har fått skyddad ursprungsbeteckning, det hårdaste skyddet. Den runda limpan måste bakas i just Uppland, om den ska kunna kallas för upplandskubb. Och mjölet måste naturligtvis också vara odlat där.

Annons

Skånsk spettkaka är skånsk

Spettkaka - eller spettekaka - som den kallas lokalt är både älskad och mindre älskad, beroende på vilken smak man har. Det handlar om en festlig skapelse på höjden, bestående av ägg och läcker glasyr. Det här är en skånsk historia med skyddad geografisk beteckning enligt EU. Namnet spettekaka får alltså bara användas av bagare i Skåne.

Källor: Livsmedelsverket, registret DOOR Europeiska kommissionen, Systembolaget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons