Nyheter

Halv pudel av Dijsselbloem

Kommentaren från eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem om att det inte går att lägga pengar på "sprit och kvinnor" och sedan förvänta sig hjälp från andra väckte skarp irritation i Sydeuropa. Och inte blev det bättre av att Dijsselbloem sedan vägrade komma till EU-parlamentet och förklara sig.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Kommentaren från eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem om att det inte går att lägga pengar på "sprit och kvinnor" och sedan förvänta sig hjälp från andra väckte skarp irritation i Sydeuropa.

Och inte blev det bättre av att Dijsselbloem sedan vägrade komma till EU-parlamentet och förklara sig.

Nu pudlar ändå den nederländske finansministern lite halvt i ett brev till parlamentsledamöterna i Strasbourg.

"Mina ord kopplades till situationen i södra Europa under krisåren. Det är väldigt olyckligt att den kopplingen gjordes för det var inte vad jag sade. Och det var absolut inte vad jag menade. Jag ska vara ännu mer noggrann i framtiden eftersom det aldrig är min mening att förolämpa folk", skriver Dijsselbloem till EU-parlamentet, som i eftermiddag ska debattera den ekonomiska situationen i Grekland.

Orden om "sprit och kvinnor" fälldes i en intervju med tyska tidningen FAZ och följdes av att premiärministrarna i Italien och Portugal krävde Dijsselbloems omedelbara avgång.

TT