Annons
Nyheter

Hälften av hushållen har otrygg ekonomi

Kontinuerligt sparande är viktigt för den ekonomiska tryggheten - men vissa är mer sårbara än andra. Var fjärde hushåll har så små marginaler att de inte skulle klara av en oförutsedd utgift på över 10 000 kronor, visar en undersökning.(TT)
Publicerad 11 maj 2018

Den som har två månadslöner i sparbuffert och samtidigt klarar av att spara tio procent av sin månadslön efter skatt - den har en relativt trygg privatekonomi enligt Swedbanks definition.

Men en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av banken visar att det bara omfattar knappt hälften av hushållen.

””
Annons

Kvinnor och yngre särskilt utsatta

Tio procent i månaden är mer än vad 18 procent av hushållen klarar av, enligt undersökningen, och 37 procent uppger att de har mindre än två månadslöner i sparbuffert.

Frånvaron av sparpengar gör att 24 procent inte skulle klara en oförutsedd utgift på över 10 000 kronor och för 14 procent går gränsen redan vid 5 000 kronor - bland kvinnor och yngre är andelen ännu högre.

””

Ett sätt att komma igång på är att fokusera på en sak i taget och att satsa på att bygga upp en lättillänglig sparbuffert i första hand. Det säger Jakob König, expert på finansiella tjänster på intresseorganisationen Sveriges konsumenter.

"Sparbuffert på bankkonto"

Enligt honom bör pengarna för oförutsedda utgifter placeras säkert på ett bankkonto - och ett tips är att snegla på de mindre aktörerna.

””

Resterande, som är tänkt att användas mer långsiktigt, kan med fördel investeras i fonder eller aktier som ger högre avkastning, förklarar Jakob König, men håller samtidigt upp ett varningens finger för bankernas rådgivning i frågan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons