Gruvbolag prövar lyckan efter litium i norr
Mellan Skellefteå och Boliden ligger det lilla samhället Varuträsk. På ett område som numera främst tjänar som äventyrspark finns också en nedlagd gruva.
””
Ökat intresse
När den växande elbilsmarknaden nu skriker efter litium, som används som råvara i laddbara batterier, har Varuträsk hamnat i blickfånget igen. I vintras genomförde det australiska bolaget Hannans Reward de första provborrningarna på området.
Från att intresset för litium i Sverige varit svalt under många år har Bergsstaten, inom Sveriges geologiska undersökning (SGU), under de senaste två åren fått in och beviljat omkring 20 undersökningstillstånd som bland annat gäller litium till totalt sju bolag, varav majoriteten har utländska ägare.
Områdena som undersöks ligger i de norra delarna av landet, förutom i Västernorrland, främst i Gävleborgs och Västerbottens län, men också i Jämtland. Även ett område i Norrbotten står på tur.
Kräver investeringar
Men ett gruvprojekt är tidskrävande och kostsamt. Normalt är att det tar mellan 10-15 år från ett fynd till att gruvverksamhet kan dras i gång. Än så länge är det ingen som har hittat så pass stora mänger att det är värt att påbörja brytning, enligt Stefan Tuoma, gruvingenjör på SGU.
””
I finländska Österbotten har företaget Keliber kommit i gång med ett gruvprojekt för att bryta litium.
Stor efterfrågan
Före revolutionen av bärbara elektronikprodukter och intresset för elbilar levde litium en tynande tillvaro, enligt Pär Weihed, professor i tillämpad materialvetenskap vid Uppsala universitet.
””
Förutom ur bergarten pegmatit utvinns litium i huvudsak ur så kallade saltsjöar och saltöknar. Den största litiumproduktionen sker i dag i Australien, därefter i Chile och Argentina. De största tillgångarna finns i Bolivia.
””
Svensk batterifabrik
Särskilt i elbilsbatterierna är det ett flertal metaller som används, som kobolt och mangan. Men litiumets överlägsna energilagringsmöjligheter går inte att jämföra med andra metallers, enligt Kristina Edström, professor i oorganisk kemi på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.
””
Svenska Northvolt planerar att bygga Europas största batterifabrik i Sverige för storskalig tillverkning av litiumjonbatterier, en satsning som beräknas ge omkring 2 500 jobb. Fabriken kommer att ligga i antingen Skellefteå eller Västerås.
””
TT