Annons
Nyheter

Grattis, sms - du fyller 25!

För 25 år sedan skickades världens första sms. I Sverige skickar vi numera flera miljarder sms varje år men tjänstens storhetstid ser ut att vara över. Den var den 3 december 1992.(TT)
Publicerad 3 december 2017

Den var den 3 december 1992. Den unge brittiske ingenjören Neil Papworth, som jobbade med att utveckla texttjänster för teleoperatören Vodaphone UK, knappade in "Merry Christmas" på sin dator och skickade textmeddelandet till Vodaphone-chefen Richard Jarvis som var på julfest med jobbet.

Chefen kollade in budskapet på sin Orbitel 901 och voilà - historiens första sms var ett faktum.

Annons

På den tiden gick det bara att läsa, inte att skriva sms på mobiltelefonerna, de saknade nämligen tangentbord. Det skulle dröja några år, men sedan fullkomligt exploderade sms-andet.

"Ingen kunde ana hur enormt stort det här skulle bli", säger Niel Papworth på sin sajt.

Men i teknikens underbara värld är 25 år en lång tid. Sedan dess har många andra meddelandetjänster tagit upp konkurrensen och sms-andet är inte lika populärt längre. I dag sker en stor del av "textandet" via nätbaserade tjänster i stället, till exempel Apples Imessage, What´s up eller Facebooks Messenger.

I Sverige noterades en topp 2011 med 18 miljarder skickade sms. Sedan dess antalet minskat stadigt. I fjol skickades runt 9 miljarder, enligt Post- och telestyrelsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons