Annons
Nyheter

Vd åtalas för grovt mutbrott i Allra-härvan

Fyra personer åtalas i härvan kring pensionsbolaget Allra, däribland vd:n Alexander Ernstberger. Misstankarna gäller att de fyra medvetet ska ha berikat sig på spararnas pengar. - Man har lagt ner ganska mycket energi på att täcka upp spåren, säger åklagaren Thomas Hertz.(TT)
Publicerad 1 oktober 2018

Brottsrubriceringarna gäller bland annat grovt mutbrott, grovt tagande av muta på 100 miljoner kronor, trolöshet mot huvudman samt penninghäleri, enligt åtalet.

””
””

Svindlande belopp

Annons

TT: Vad utmärker det här åtalet?

””

En annan sak som sticker ut är att pensionssparare och Pensionsmyndigheten har drabbats. De har förlorat stora summor pengar, enligt åklagaren.

””

Åtalet rör händelserna som utspelades under 2012 och gäller Allras affärer med ett värdepappersföretag som heter Oak Capital. Transaktioner bolagen emellan med pensionsspararnas pengar ledde fram till vinster som de misstänkta delade på.

"Dåliga affärer"

"Eftersom det inte är tillåtet att göra medvetet dåliga affärer med andras pengar kom de inblandade personerna överens om de måste skriva olika dokument för att dölja det som beskrivs ovan", skriver åklagaren i sin redogörelse.

Därför upprättades dokument för att dölja affärerna, enligt åtalet.

Alexander Ernstbergers försvarsadvokat, Slobodan Jovicic, säger att hans klient förnekar brott.

””
””

Även en av Allras medgrundare meddelar via sin advokat att han förnekar brott.

Alexander Ernstberger säger till Svenska Dagbladet att åklagaren har fått allt om bakfoten.

””

Turkiet och Dubai

Annons

Det är fortsatt två personer som är häktade i sin frånvaro, misstänkta för att ha varit inblandade i affärerna. Enligt åklagaren befinner sig de utomlands.

””

Förundersökningen fortsätter angående dessa två och händelser som skedde senare, 2015-2016, utreds fortfarande och ingår inte i åtalet som presenterades på måndagen.

Både åklagaren och försvarsadvokaten tror att tingsrättsförhandlingarna kommer att dröja, kanske så länge som till hösten 2019.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons