Bankernas bolånevinster når nya nivåer
Marginalen var i mars 1,72 procent, enligt en ny uträkning från Finansinspektionen (FI). Senast FI redovisade marginalen, vid årsskiftet, var den 1,73 procent. Men i snitt låg nivån högre än tidigare rekordnivå.
””
””
Bolund uppmanar kunderna att vara mer aktiva.
””
Men att använda den statliga banken SBAB som prispressare är inget regeringen tänker göra.
””
Lånar till minusränta
Bankerna har i genomsnitt en negativ finansieringskostnad för de pengar som de senare lånar ut till bolånetagarna. FI beräknar bankernas marginaler som utlåningsräntan minus den egna upplåningskostnaden.
Mot slutet av kvartalet har bankerna fått något högre upplåningskostnader.
””
De senaste årens rejält höjda marginaler på bolånen förklaras till viss del av tuffare regler, bankerna behöver hålla mer eget kapital för at ha buffertar vid eventuella kriser.
””
Provocerande
"En extremt provocerande siffra", skriver Håkan Larsson, boendeekonom på intresseorganisationen Villaägarna, till TT.
Sedan FI började mäta ligger snittet strax under en procent, i dag alltså 1,72 procent.
"Bankerna täljer verkligen guld på sina lojala kunder och lägger sig extremt nära varandra när de sätter bolåneräntorna. Det gör det svårt för kunderna att kunna förhandla ner räntan", skriver Håkan Larsson.
Bankerna är inte jättepigga på att svara på frågor, mer än möjligen skriftligt. Nordeas bolånechef Michael Skytt tar sig ändå tid.
””
Fler binder bolån
Trots att något fler börjat binda sina bolån, är det fortfarande en överväldigande majoritet som lånar på de kortaste bindningstiderna, tre månader, enligt bankerna.
"Hur intjäningen ser ut på olika bindningstider varierar över tid - just nu har vi bättre intjäning på tre månaders bindningstid än på längre bindningstid", skriver Swedbank i en kommentar till FI:s bolånerapport.
Bankerna tycker dessutom inte om FI:s sätt att räkna. När alla kostnader är dragna blir det betydligt mindre kvar:
"Nettomarginalen motsvarar således ungefär 48 öre per utlånad hundralapp", skriver Handelsbanken.
TT