Annons
Nyheter

Förre VW-chefen Winterkorn åtalas i USA

Volkswagens tidigare koncernchef Martin Winterkorn åtalas i USA i skandalen kring utsläppsfusket. Det framgår av dokument som lämnats in till en federal domstol i Detroit.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

Winterkorn är en av flera tidigare VW-chefer som anklagas för att ha ingått i en konspiration i syfte att lura kontrollmyndigheter i USA med manipulerade utsläppstestester. USA:s justitieminister Jeff Sessions säger att åtalet visar att "Volkswagens komplott för att kringgå lagar och föreskrifter gick hela vägen upp till företagets topp".

Winterkorn kände till fusket redan i maj 2014, men beslöt att fortsätta med bedrägeriet, enligt USA:s justitiedepartement. Fusket ska ha pågått åtminstone från maj 2006.

Annons

Åtalet lämnades in i mars, men offentliggjordes först på torsdagen. En talesperson för åklagarmyndigheten i Detroit säger att Winterkorn inte är gripen.

I rättsprocesser i USA mot ledande namn inom VW har i och med detta totalt nio personer åtalats, två ska ha erkänt sig skyldiga.

Sex av de tidigare VW-cheferna som omfattas av åtal finns i Tyskland och kan inte utlämnas eftersom tyska myndigheter normalt inte utvisar egna medborgare. En italiensk medborgare som befinner sig i Tyskland har begärts utlämnad, enligt talespersonen.

Winterkorn avgick kort efter det att utsläppsskandalen blev känd i september 2015. VW erkände då att man hade installerat mjukvara som förvrängt testresultat av avgaserna från elva miljoner dieselbilar i världen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons