Annons
Nyheter

Fed lät räntan vara - som väntat

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) rörde som väntat inte styrräntan. Vid mötet på onsdagen lät man räntan ligga kvar på 1,50-1,75 procent. Detta trots att marknadsräntor stiger, inflationen börjar få fäste och arbetslösheten kretsar kring 4 procent.(TT)
Publicerad 2 maj 2018

Den nytillträdde Fed-chefen Jerome Powell och de övriga Fed-ledamöterna gav dock i samband med räntebeskedet en positiv bild av USA:s ekonomi, vars tillväxt bromsade in något till 2,3 procent i första kvartalet.

De flesta bedömare ser ett tillväxtlyft i USA under andra kvartalet framför sig, bland annat till följd av president Donald Trumps omstridda skattesänkningar och ökad offentlig konsumtion.

Annons

Fed har tidigare flaggat för tre räntehöjningar i år och har redan hunnit med en höjning, i mars. En del bedömare tror att målet nu är på väg att justeras upp till fyra höjningar i år.

Räntan på USA:s tioåriga statsobligation steg över 3 procent för första gången på fyra år förra veckan. Och i aprilupplagan av Feds kallade Beige Book, som består av regionala beskrivningar av konjunkturläget, konstaterades att det i många sektorer i USA:s ekonomi nu var svårt att hitta personal till såväl kvalificerade som enkla jobb.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons