Annons
Nyheter

Färre tror på högre bopriser

Allt färre tror att bostadspriserna kommer att gå upp under det kommande året. Och en växande andel hushåll planerar nu att binda sina boräntor, enligt SEB:s boprisindikator. Boprisindikatorn faller för tredje månaden i rad, ned med 6 enheter till 54.(TT)
Publicerad 7 december 2015

Allt färre tror att bostadspriserna kommer att gå upp under det kommande året. Och en växande andel hushåll planerar nu att binda sina boräntor, enligt SEB:s boprisindikator.

Boprisindikatorn faller för tredje månaden i rad, ned med 6 enheter till 54. Mest markant är nedgången i Stockholm, men samtliga regioner pekar nedåt.

Annons

"På tre månader har Boprisindikatorn sjunkit med 18 enheter och rört sig från rekordnivån 72 i september till årslägsta 54 i december. Den lägre förväntansbilden kommer antagligen att påverka den faktiska prisutvecklingen i en lugnare riktning", skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Indikatorn bygger på intervjuer med 1 000 personer, genomförda 24 november-2 december.

Av de tillfrågade svarar 67 procent att de tror på stigande bostadspriser under kommande år, vilket är 5 procentenheter färre än månaden före. Samtidigt ökar andelen som räknar med fallande priser från 12 till 13 procent.

Andelen som avser att binda räntan ökar med 2 procentenheter till 6 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons