Extrem prisökning på studentettor i Luleå
Att hitta en egen studentbostad I Luleå var lite småkrångligt, minns Sebastian Jonsson som gick ut sommaren 2016. Innan dess hade han sovit på en del soffor, inneboende och ett halvår på vandrarhem.
””
För att studenterna skulle ha råd att bo på vandrarhem stöttade universitetet dem ekonomiskt det första halvåret, men efter det börjande sökandet efter en lägenhet. För Sebastian Jonsson tog det ett år innan han fick tag på en studentbostad, men många av hans klasskompisar valde att köpa en lägenhet.
70 veckors väntetid
Studenterna i Luleå har haft en tuff bostadssituation länge. Väntetiden för en studentlägenhet har varit 70 veckor, men är nu på väg ner mot 50 veckor, enligt Carl Johan Granqvist, ordförande i Luleå studentkår. Det finns små hyreslägenheter hos både allmännyttan och privata fastighetsbolag, men de räcker inte.
””
Fortsätter i samma takt
Det är väl känt att det är tillgång och efterfrågan som styr priset på bostadsrätter. Sett till hela beståndet är det störstäderna som redovisat de högsta prisökningarna på senare år, men när det kommer till de minsta lägenheterna är bilden en annan. Här toppar kommuner som Luleå, Jönköping, Sundsvall, Linköping och Växjö med prisökningar strax under eller över 140 procent.
Ettorna i Stockholm har under samma sexårsperiod stigit 71,8 procent.
Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser flera förklaringar till ökningen. Dels lockas att fler studenter till mindre orter som Luleå, Sundsvall och Växjö där universitetens utbildningar fått fler platser och blivit allt mer attraktiva. Dels har bostadsbyggandet inte hängt med. På många av de här orterna saknas små lägenheter som passar för studenter.
””
””
TT