Annons
Nyheter

Stigande Iranexport kan knäckas igen

Den svenska exporten till Iran sjönk dramatiskt när USA och EU införde hårdare sanktioner mot landet, innan det att kärnenergiavtalet slöts 2015. Enligt Exportkreditnämnden finns nu en risk att samma sak upprepar sig. Scania har omkring fem procent av sin försäljning till Iran.(TT)
Publicerad 9 maj 2018

2017 dubblades den svenska exporten till Iran och den ligger nu på drygt 4 miljarder kronor per år. Efter USA:s president Donald Trumps beslut i går kan den trenden vändas åt andra hållet, befarar Exportkreditnämnden.

””

Den tidigare sanktionsrundan fick stor påverkan. Svensk export till Iran gick från nästan 6,7 miljarder kronor 2011 till knappt 1 miljard året därpå.

””
Annons

Stora svenska företag på plats

Den svenska exporten består främst av lastbilar, telekom och maskinutrustning. Iran är en av Scanias största marknader. Scania var ett av de bolag som valde att stanna kvar i Iran under sanktionstiden.

””

Scania avvaktar med att kommentera men pressavdelningen hälsar att ungefär fem procent, eller runt 5 000 lastbilar, av bolagets totala försäljning går till Iran och att den iranska marknaden kommit att bli allt viktigare för den tysksvenska lastbilskoncernen.

Cirka 100 svenska företag är aktiva i Iran på något sätt. Omkring tio av dem är fysiskt aktiva med kontor i landet, däribland några av de största svenska bolagen som Scania, Ericsson och ABB. På Business Sweden, som hjälper svenska företag med sin försäljning globalt, har det varit full aktivitet på Teherankontoret dagen efter Trumps besked.

””

EU trotsar

Europeiska företag som gör affärer i Iran har sex månader på sig att avveckla verksamheten - annars riskerar de amerikanska sanktioner, säger John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare åt Trump.

I Bryssel smids det sedan tidigare planer kring hur de amerikanska sanktionerna ska kunna blockeras för att skydda europeiska företag. På onsdagen sa de 28 EU-ländernas regeringar i ett uttalande att de kommer att fortsätta följa kärnenergiavtalet trots USA:s beslut att dra sig ut.

Samarbetet med Europa kring Iran är inte över, enligt John Bolton, som säger att Trump väntade in i det sista med sitt beslut för att kunna lyssna på åsikter från alla sidor.

Victor Carstenius är trots det ändå mycket pessimistisk. EU lär inte kunna hålla sig undan sanktionerna med tanke på att den amerikanska marknaden och de amerikanska betalningssystemen är så viktiga, anser han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons