Nyheter

EU-länder tvekar om nätneutralitet

Skandalöst, rasar EU:s liberaler efter uppgifter om att EU-länderna tvekar om att fullt ut införa nätneutralitet och slopade roamingavgifter. Ilskan gäller de förslag som nuvarande ordförandelandet Lettland vill få de 28 medlemsstaterna att enas om inför kommande slutförhandlingar med EU-parlamentet.(TT)
Publicerad 4 mars 2015

Ilskan gäller de förslag som nuvarande ordförandelandet Lettland vill få de 28 medlemsstaterna att enas om inför kommande slutförhandlingar med EU-parlamentet. Läckta uppgifter tolkas som att medlemsländerna fortsättningsvis vill göra det möjligt för internetleverantörer att erbjuda företräde i näten och bättre bredband till den som betalar mer.

"En rimlig trafikstyrning bidrar till ett effektivt användande av nätverksresurser och skyddar internetleverantörernas frihet att bedriva verksamhet", heter det bland annat i texten, enligt nyhetssajten European Voice.

"Att säga att den här texten inte är ambitiös är en underdrift. Vår grupp kommer definitivt inte att acceptera det här, eftersom de enda vinnarna är de nationella telekombolagen själva. Medlemsstaterna borde skämmas", fnyser dock Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt, ledare för EU-parlamentets liberala grupp (Alde), i ett uttalande.

Utöver nätneutraliteten finns även missnöje med att medlemsstaterna inte vill gå lika långt som EU-parlamentet vad gäller avskaffande av roamingavgifter inom EU och dessutom skjuta upp slopandet till åtminstone 2016.

TT