Annons
Nyheter

Mångmiljardsmäll får Ericsson på fall

Telekomjätten Ericssons aktie rasar efter besked om mångmiljardkostnader för att vända förlustverksamhet i koncernen. Beloppet är högre än man räknat med, enligt en analytiker.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

Stora kostnader för olönsamma projekt tynger Ericssons resultat för fjärde kvartalet 2018, meddelar bolaget inför rapportpresentationen i slutet av januari.

Totalt handlar det om 6,1 miljarder kronor som sänker rörelseresultatet med lika mycket. Drygt hälften, 3,1 miljarder kronor, är kostnader för omstruktureringar inom den egna verksamheten. Under 2019 kommer bolaget ta ytterligare omstruktureringskostnader på 1,5 miljarder kronor.

Annons

Flaggade tidigare

Ericsson har tidigare berättat att bolaget ska ändra strategin inom området BSS, Business Support System, som arbetar med affärsstödssystem, för att minska förlusterna.

””

Förseningar i utvecklingen av produkter inom affärsområdet har minskat konkurrenskraften, enligt bolaget, och efterfrågan på vissa produkter har inte blivit som förväntat.

””

Marknaden reagerade kraftigt negativt på beskedet och aktien faller med 3-4 procent.

””

Tidigare avsättningar

Under 2017 gjorde Ericsson avsättningar på 13,9 miljarder kronor för olönsamma projekt. Och nu har ytterligare tre miljarder reserverats för de dåliga kontrakten. Det handlar om projekt som inte blivit så omfattande som beräknat. Avsättningarna rör bland annat kostnader för kompensation till kunder, projektförseningar och nedskrivningar.

Enligt Daniel Djurberg har bolaget indikerat att de avsättningar man redan gjort skulle vara tillräckliga.

””

Oklart om personalen

Bolaget är i dagsläget sparsamt med detaljer om vilka förändringar som ska göras i verksamheten. Men det kommer att bli tal om att minska personalen.

””

Om omstruktureringen slår mot den svenska delen av verksamheten återstår att se. Bland personalen finns alltid en viss oro för förändringar, enligt Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

””
Annons

Samtidigt tror han inte att effekterna i den svenska verksamheten blir särskilt stora.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons