Annons
Nyheter

Pundet stärks efter brexitbesked

Pundet stärks och Londonbörsen faller. SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tror att finansmarknaderna gläds åt domstolsbeskedet om att den brittiska regeringen måste gå via parlamentet för att inleda brexit. - Det här är vad många vill ha, att Storbritannien tar ett steg tillbaka från brexitprocessen.(TT)
Publicerad 3 november 2016
””

Den direkta effekten blev att pundet stärktes med en dryg procent gentemot dollarn och euron. Samtidigt faller Londonbörsen efter att ha stigit kraftigt sedan brexitbeskedet i juni.

"Goda nyheter"

Annons

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, tror att beslutet ökar chanserna för en lite mjukare brexit än om regeringen hade fått sköta processen på egen hand eftersom den har en mer hårdnackad inställning än parlamentet, där en majoritet av ledamöterna velat stanna kvar i EU.

””

Än mer osäkert

Beslutet från domstolen innebär dock att den lilla mängd information som funnits, det vill säga att Theresa May tänkt aktivera artikel 50 i slutet av mars nästa år, försvinner, säger Robert Bergqvist på SEB.

””

Han siar vidare om att ett scenario där parlamentet aktiverar artikel 50 och därmed drar i gång brexitförhandlingarna med Bryssel i själva verket är ett scenario som Storbritanniens premiärminister Theresa May vill ha.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons