Annons
Nyheter

ECB-besked om stödköp väntas i oktober

ECB väntas avvakta till oktober innan man flaggar för att börja dra ned på centralbankens stödköp av statspapper, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en analytikerenkät. Av de 66 tillfrågade ekonomerna svarade nästan tre fjärdedelar att de räknar med ett sådant besked i oktober.(TT)
Publicerad 1 september 2017

ECB väntas avvakta till oktober innan man flaggar för att börja dra ned på centralbankens stödköp av statspapper, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en analytikerenkät.

Av de 66 tillfrågade ekonomerna svarade nästan tre fjärdedelar att de räknar med ett sådant besked i oktober.

Annons

Stödköpsprogrammen, som har lanserats för att stimulera inflation och tillväxt, väntas enligt majoriteten av analytiker i enkäten vara helt avvecklad till slutet av 2018.

En minoritet, 15 av de tillfrågade, räknar med ett stödköpsbesked redan från mötet som avslutas den 7 september. Fem tillfrågade ekonomer sade sig räkna med ett besked först i december.

Förväntningarna på ett beslut om att avveckla de månatliga stödköpen har ökat i takt med att tillväxten i eurozonen har börjat ta fart, trots att inflationen i valutaunionen ännu inte når upp till målet på något under 2 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons