Annons
Nyheter

Dystra jobbutsikter på krogen

Den hyfsat starka arbetsmarknaden håller i sig. Framför allt är det arbetsgivarna i Skåne som ser behov av att anställa, enligt Manpowers nya barometer. Däremot rasar jobbutsikterna i krogbranschen.(TT)
Publicerad 8 december 2015

Indexet som mäter sysselsättningstrenden inför första kvartalet 2016 ligger kvar på relativt positiva 5, oförändrat jämfört med både föregående kvartal och för ett år sedan. Ljusaste utsikterna finns för närvarande i Skåneregionen, index stiger med sex enheter till plus elva. I mellersta Sverige är arbetsgivarna mest negativa, den enda region med större andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen sjunker än tvärtom.

Bäst jobbchanser finns, precis om under de föregående kvartalen, i finans- och konsultbranschen med ett index på plus 26, det starkaste sedan mätningarna började 2003. Även tillverkningsindustrin ser ett ökat behov av att anställa.

Annons

Men krögarna har helt lagt in backen. Från en tidigare kraftig efterfrågan på personal ser nu flertalet arbetsgivare att sysselsättningen sjunker framöver. Nedgången har varit stadig under året och jämfört med ett år tillbaka har indexet sjunkit med 20 enheter till minus 7.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons