Annons
Nyheter

DI: Uber blockerade svenska poliser

Samåkningstjänsten Uber använde sig även i Sverige av hemlig teknik för att försvåra för polisens spanare, skriver Dagens industi (DI). Tidigare i år inledde amerikanska myndigheter en brottsutredning mot Uber för användning av en hemlig mjukvara kallad Greyball.(TT)
Publicerad 10 oktober 2017

Tidigare i år inledde amerikanska myndigheter en brottsutredning mot Uber för användning av en hemlig mjukvara kallad Greyball. Den har gjort det möjligt för förare att undvika att bli upptäckta av transportmyndigheter, genom att kontrollanter från myndigheterna har kunnat identifieras och nekas att resa.

Nyligen drog Londons transportmyndighet in ubers taxilicens, delvis beroende på Greyball. Även i Sverige har tekniken använts. Mejladresser som slutade med polisen.se blockerades och Uber försvårade för användare som befann sig i området kring polishuset i Stockholm, enligt DI. Poliser kunde inte heller öppna nya konton i privata telefoner.

Annons

Det ska ha skett i samband med granskningen av tjänsten Uber Pop, som lades ner i maj 2016.

””

Uber skriver i en kommentar till tidningen att användningen av programvaran har förbjudits, men företrädare för företaget vill inte svara på frågor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons