Annons
Nyheter

Delårsflod i USA-valets skugga

Rapportsäsongen i USA drar igång nästa vecka. Startskottet går i skuggan av valrörelsen inför USA:s presidentval, som kan få stora effekter för bolagen på Wall Street. Först ut med kvartalssiffror blir traditionsenligt aluminiumjätten Alcoa, på tisdag.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

I tjuvstarten, bland storbolagen på Wall Street med brutna räkenskapsår, har ett drygt dussin rapporter redan kommit. Det har hittills sett bra ut, med lyft för både vinster och försäljning på 5-6 procent i snitt. Fyra av fem rapporterande bolag har överträffat förväntningarna, enligt en sammanställning gjord av analysföretaget Zacks Investment Research.

Försäljningssvacka för Apple

Annons

Vinstvarningarna inför rapporterna, där bolag flaggar för oväntade negativa resultateffekter, har varit något mindre omfattande än under närmast föregående kvartal, enligt Zacks.

Den sammantagna prognosen för alla bolag i S&P 500-index pekar på en vinstnedgång på 2,8 procent, precis som i andra kvartalet. Men intäkterna väntas öka med 1 procent, mot 0,2 procent i andra kvartalet.

Störst vinstfall väntas för bolag inom energi, transport och för biltillverkare, medan finans- och byggbolag väntas öka vinsterna.

För tekniksektorn är det också minus. Men det hänger fullt ut på den djupa vinst- och försäljningssvacka som elektroniktillverkaren Apple har flaggat för.

Apples vinst och omsättning väntas falla med 21 respektive 9 procent, enligt Zacks.

””

Känsliga för valresultat

Utgången i USA:s presidentval utgör en viktig faktor för många bolag.

””

Lundevall håller delvis med och pekar särskilt ut bolag inom energi och hälsovård som känsliga för valresultatet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons