Nyheter

Coca-Cola slutar med plastsugrör

Coca-Cola ska sluta sälja sugrör av plast i Australien, rapporterar lokala medier. Plasten ska ersättas av biologiskt nedbrytbart papper. Åtgärden är en del i en plan för företaget att enbart använda återanvändbara material senast år 2025.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

Åtgärden är en del i en plan för företaget att enbart använda återanvändbara material senast år 2025.

Enligt miljöorganisationen Clean Up Australia stod sugrör av plast för 11 procent av allt skräp av plast som hittades i landet i fjol.

I Australien har plastförbud diskuterats intensivt det senaste året. Under 2018 övergick de två största matvaruhandlarna, Coles och Woolworths, till att enbart erbjuda påsar av återvunnet material. På tre månader beräknas det ha minskat användningen av plastpåsar med hela 1,5 miljarder påsar.

Övergången till återanvänt material gick dock inte smärtfritt. Woolworths rapporterade att försäljningen inledningsvis gick ner något, då kunderna inte ville ha de nya påsarna, medan Coles efter protester under en tid fick skrota idén att ta betalt för sina påsar. Båda kedjorna tar nu betalt för sina påsar.

EU kom i oktober i fjol överens om att förbjuda engångsplast. Om allt går som väntat kan förbudet börja gälla från år 2021.

TT