Nyheter

Browder: Utred allt, Nordea

Nordea har mognat, anställt och utbildat mängder av penningtvättsgranskare, säger banken. - Det där är bara ord, kontrar finansmannen Bill Browder, som anmält Nordea och vill se en fullständig utredning av affärerna i Baltikum och få klargjort om någon kan ställas till svars.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Bankernas största kapital är förtroende, brukar det heta. Hur ska det återskapas, när den ena nordiska banken efter den andra ertappas med misstänkt penningtvätt?

””

Banken har varit naiv, men har gjort en "mognadsresa", enligt Galbo. Investerat stort i att bygga ett försvar mot penningtvätt.

””

Ställas inför rätta

Skandalerna om misstänkt penningtvätt och nordiska banker har dock fortsatt, senast danska Berlingskes och finländska Yles rapportering om Nordea i måndags. Men det behövs ingen ny granskning för det, anser Galbo.

””

Påståendet om bättring imponerar inte på den amerikanske finansmannen Bill Browder, som i fjol anmälde Nordea till myndigheterna i Sverige, Finland, Norge och Danmark för misstänkt penningtvätt.

””

Chefer ger "halva svar"

Samma sak gäller Swedbank, anser han.

””
””

Browder ska anmäla Swedbank, har han sagt. På måndagen anmälde han österrikiska banker, med Raiffeisen Bank i spetsen, för misstänkt penningtvätt med koppling till Magnitskijhärvan. Sergej Magnitskij var Browders skatterevisor som pekade ut misstänkta ryska statstjänstemän och kriminella för förskingringen av cirka 2 miljarder kronor - pengar från Browders bolag som skulle ha gått till ryska skattemyndigheter. Magnitskjij greps då själv och dog i häktet under mystiska omständigheter.

I Sverige lade Ekobrottsmyndigheten i fjol ned sin Nordeautredning.

TT