Nyheter

Brexit tufft för svenska företag

Ett EU utan Storbritannien ställer alla nuvarande spelregler på ända. En osäker tillvaro väntar hundratals svenska företag om brexit blir ett faktum. Den 23 juni ska britterna bestämma om de vill stanna i EU eller lämna unionen.(TT)
Publicerad 12 juni 2016

Den 23 juni ska britterna bestämma om de vill stanna i EU eller lämna unionen. Storbritannien är en Sveriges allra största exportmarknader och cirka tusen svenska företag har verksamhet där. Att ett ja till brexit leder till stora förändringar för svenska företag är experterna därför överens om.

””

Vill inte kommentera

I en undersökning som Svenska Handelskammaren i Storbritannien gjort med cirka 100 företag svarade tre av fyra att brexit skulle vara negativt för dem. Men frågan är känslig och bolagen är försiktiga med att uttala sig innan folkomröstningen.

"Valet är upp till det brittiska folket. Ur ett europeiskt perspektiv vore det olyckligt om de lämnar det europeiska samarbetet. Vi tror på ett öppet, företagsvänligt Europa där Storbritannien är en central aktör", skriver byggbolaget Skanskas vd Johan Karlström i en kommentar till TT.

Andra storbolag uttalar sig på liknande sätt. Lastbilstillverkaren Scania har tidigare redogjort för att marknaden är ett av bolagets största, men har nu också lagt locket på.

Svenska Handelskammaren har hittills fått få frågor från sina medlemmar.

””

Lång process

Vid ett utträde väntar år av avtalsförhandlingar mellan EU och Storbritannien. Listan över frågetecken är lång: Vad kommer att gälla för investeringar, för dataöverföring som är nödvändig för all handel, britter som bor i andra EU-länder och EU-medborgare i Storbritannien, EU:s befintliga handelsavtal som Storbritannien ingår i...

””

Det är inte heller bara företag som är verksamma i Storbritannien som påverkas, fortsätter hon. Det blir en indirekt påverkan på hela den handelsberoende sektorn i Sverige, eftersom det sannolikt skulle leda till ett försvagat EU.

””

Olika viljor

EU kan dessutom bli mindre frihandelsvänligt utan Storbritannien, vilket är negativt för lilla, exportberoende Sverige.

””

TT