unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bostadssäljarna drar i handbromsen

Antalet bostadsrätter som är till salu rasar i Sverige. Allra störst är fallet i Stockholms innerstad där ungefär var tredje lägenhet har försvunnit från marknaden senaste månaden. - Tendensen är extra stark innanför tullarna där priserna är som högst.(TT)
quote

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I början av februari var utbudet av bostadsrätter rekordhögt i Sverige - drygt 15 000 lägenheter var till salu under vecka sex, enligt Hemnet. Men sedan dess har marknaden förändrats. Vecka 10 hade siffran fallit till 12 457, en minskning med 17 procent.

Avvikande marknad

I Stockholms innerstad har antalet lägenheter som är till salu, under samma period, gått från 1 919 stycken till 1 232. Ett fall på 36 procent.

Enligt Hemnet är utvecklingen ovanlig. Normalt brukar bostadsutbudet sjunka mitt i sommaren och kring jul. Men under februari ligger det still eller går svagt uppåt.

quote

Och bedömningen från Hemnet är klar:

quote

Möjlig stabilisering

Det var den 1 mars som skärpningen av amorteringskravet började gälla. Utöver det befintliga kravet som infördes sommaren 2016 innebär det nya kravet att bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amorteras ner med minst en procent per år.

quote

TT: Vad betyder de här utbudssiffrorna för marknaden framöver?

quote

På måndagen kom också SEB:s boprisindikator som för första gången sedan november 2017 var positiv, det vill säga fler tror på stigande priser än det motsatta.

TT