Annons
Nyheter

Börslyft efter grekiskt låneavtal

Atenbörsen lyfter och grekiska räntor faller markant efter beskedet att det konkursmässiga landet har gjort upp med långivarna om ett nytt stödpaket. Uppgörelsen ska nu godkännas av parlamentet i Aten, rapporterar grekiska medier. Euron fick också draghjälp av beskedet och stiger mot andra valutor.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015
Atenbörsen lyfter och grekiska räntor faller markant efter beskedet att det konkursmässiga landet har gjort upp med långivarna om ett nytt stödpaket. Uppgörelsen ska nu godkännas av parlamentet i Aten, rapporterar grekiska medier. Euron fick också dragh
Atenbörsen lyfter och grekiska räntor faller markant efter beskedet att det konkursmässiga landet har gjort upp med långivarna om ett nytt stödpaket. Uppgörelsen ska nu godkännas av parlamentet i Aten, rapporterar grekiska medier. Euron fick också dragh

Euron fick också draghjälp av beskedet och stiger mot andra valutor.

Det stödpaket som nu antas vara inom räckhåll är Greklands tredje på fem år och väntas innehålla 86 miljarder euro i nödlån, som betalas ut på villkor att Grekland genomför reformer, privatiserar och avreglerar sin ekonomi.

””
Annons

Nya budgetmål

Under natten till tisdagen uppgav en regeringskälla även att man hade nått en uppgörelse om nya budgetmål för det konkursmässiga eurolandet. Siktet är enligt källan inställt på att Grekland ska nå ett så kallat primärt budgetunderskott, det vill säga rensat för räntor och amorteringar, på 0,25 procent av BNP i år. Detta ska ha vänts till ett överskott på 0,5 procent 2016, 1,75 procent 2017 och 3,5 procent 2018.

Enligt den grekiska nättidningen ekathimerini.com måste Greklands regering, med vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister, genomföra en lång rad tuffa åtstramningsbeslut och reformer för att uppfylla långivarnas krav.

Bland annat vill långivarna se omfattande privatiseringar, en höjd tonnageskatt på grekiska rederier, avregleringar av apoteksnäringen och energimarknaden, skärpta krav för att bevilja förtidspension samt slopade skattesubventioner för jordbrukare och den grekiska övärlden.

Siktet är nu inställt på en omröstning om uppgörelsen i Greklands parlament på torsdag, så att euroländernas finansministrar kan ta ställning till förslaget på fredagens möte.

Största riskfaktorn

Därefter ska uppgörelsen även godkännas av IMF, som vid upprepade tillfällen slagit fast att Greklands skuldbörda - på väg mot 200 procent av BNP - är ohållbar och måste åtgärdas med någon form av skuldlättnader.

Den svåraste tröskeln blir dock att få parlament och kritiska politiker i andra euroländer, som Finland, att ställa upp på stödprogrammet, tror Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare.

””
””

Räknar med nyval

Hatzigeorgiou räknar, som många andra, samtidigt med att Grekland står inför ännu ett nyval i höst.

””
Annons

Greklands statskassa är utan nya nödlån i princip tom och inom drygt en vecka måste landet betala tillbaka obligationslån för 3,2 miljarder euro till Europeiska centralbanken (ECB).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons