Expert: Mångfalden i medierna kan minska
Bonnier kommer att äga 80 procent och Amedia 20 procent av Mittmedia.
””
TT: Ni ska satsa digitalt, betyder det en risk för att ni lägger ned papperstidningar?
””
TT: I ert pressmeddelande skriver ni om utvecklingspotential, var finns den?
””
Minskad mångfald
Gunnar Nygren, professor och journalistikforskare vid Södertörns högskola, säger att det är bra att tidningarna inte hamnade hos ett börsnoterat företag med vinstkrav. Samtidigt har han farhågor.
””
Men om norska Amedia, som har en relativt stark ställning i Norge som lokaltidningsdrivare, kan kliva in aktivt så skulle det kunna balansera upp, tror han.
Samtidigt blir det en enorm maktkoncentration på Bonnier och till Stockholm.
””
"Försiktigt positiv"
Journalistförbundets Mittmediaklubb har oroat sig för att det kanske inte skulle bli någon affär alls - och beskedet innebär därför en stor lättnad, säger ordföranden Johanna Hejdenberg, som arbetar på Arbetarbladet i Gävle.
Margaretha Levin, ordförande för Promediaklubben som organiserar journalister i södra delen av Mittmedia, är glad att det blev en affär.
””
Jan Spångberg, klubbordförande på Expressen, kallar beskedet "spännande, men också lite oroligt".
””
Stora förluster
Mittmediakoncernen gjorde 2017 en förlust på 189 miljoner kronor. Samtidigt föll intäkterna med drygt 200 miljoner kronor till drygt två miljarder kronor, jämfört med året innan, enligt årsredovisningen för Mittmedia Förvaltnings AB.
Den stora smällen var nedskrivningar av goodwill, det vill säga värdet på tillgångarna har minskat rejält. Det har sedan dess talats om att Mittmedia skulle behöva göra ännu större nedskrivningar, vilket allvarligt skulle påverka koncernens finanser.
TT