Arbetsgivarna till bankattack
Striden om löneökningarna inför vinterns stora avtalsrörelse där över tre miljoner löntagare ska få sina nya löneavtal handlar om inflationen. Och arbetsgivarna verkar inte bara ha facket som sin vanliga motståndare denna gång. Även Riksbanken och viss mån statliga Konjunkturinstitutet propagerar för relativt höga löneökningar - allt för att få fart på prisökningarna.
””
Pratar upp inflation
Facken har alltid som utgångspunkt i sina krav att få reallöneökningar, det vill säga lönepåslag som överstiger inflationen.
Utgångspunkten är att Riksbanken fixar sitt inflationsmål på två procent. Men just nu finns inte särskilt många tecken som pekar på det. Inte många tror på att inflationen tar fart inom den närmaste framtiden. Det fallande oljepriset har pressat konsumentpriserna ytterligare och mycket pekar på tidvis negativ prisutveckling under hösten.
Fast Riksbanken gör allt för att prata upp inflationen, vid sidan om alla kraftfulla åtgärder med minusränta och allt. Riksbankens prognoser över såväl inflation och löneökningar ligger högre än andra prognosmakare. Det här har fått arbetsgivarna att gå i taket.
Per Hidesten menar att facken får draghjälp av bland andra Riksbanken.
””
Utgångspunkten för löneökningarna måste vara industrins konkurrenskraft, inte inflationen, anser arbetsgivarorganisationerna.
Viker inte en tum
Tjänstemannafacket Unionen håller stenhårt fast vid Riksbankens inflationsmål som riktpunkt för de kommande lönekraven:
””
Han anser precis som Riksbanken att inflationen sakta är på väg mot målet två procent. Och om vi ska tro att inflationen förblir låg så är det dåligt för företagen, eftersom det stärker kronan och därmed fördyrar exporten. Därför måste lönerna bidra till att inflationen går upp, resonerar Niklas Hjert.
TT