Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

AP-fond anklagas för landgrabbing

Andra AP-fonden anklagas för att ägna sig åt så kallad landgrabbing i Brasilien. Enligt en rapport ska man ha kringgått nationell lagstiftning och gjort affärer med en person som utreds av åklagare.(TT)

En fond för investeringar i jordbruksmark, där AP-fonden är en av investerarna, ska genom ett komplicerat upplägg ha kringgått brasiliansk lagstiftning för att kunna tillskansa sig mark, hävdar organisationen Latinamerikagrupperna.

Rapporten är framtagen i samarbete med organisationer från Brasilien och Kanada, och bygger bland annat på officiella dokument och lokal research.

Fonden ska också ha köpt mark av en person som utreds av åklagare och av många anklagas för att med våld fördriva småbrukare från mark.

Markkonflikter är utbredda i Brasilien och landgrabbing ett växande problem, säger Annelie Andersson. Ett vanligt tillvägagångssätt är att sätta upp stängsel på områden som är allmän mark, som lokalbefolkningen är beroende av för sin försörjning, och sedan se till att få papper på att man äger marken.

TT söker Andra AP-fonden.

TT

Läs mer