Annons
Nyheter

Analytiker: Nordea flyttar

Nordea flyttar sitt huvudkontor från Sverige - det är stalltipset från flera analytiker som TT har talat med. Beskedet kommer på onsdag, efter att banken ägnat månader åt att väga för och emot. Osäkerhet om framtidens regler och skatter driver Nordea från Sverige.(TT)
Publicerad 5 september 2017

Osäkerhet om framtidens regler och skatter driver Nordea från Sverige. Det tror flera analytiker som bevakar de svenska storbankerna.

””

Han får medhåll av flera analytiker som vill vara anonyma.

””
Annons

Oenighet om avgifter

En eventuell flytt har varit på tapeten sedan tidigt i våras. Bakgrunden är regeringens besked att avgifter till den så kallade resolutionsreserven, som används i kristider, skulle höjas. Förslaget kom samtidigt som planerna på en skatt på finanssektorn skrotades.

Sedan dess har regeringen gått bankerna till mötes och mildrat förslaget. Och alla är inte heller övertygade att det blir en flytt.

””

Fler överväganden

Men Nordeas vd Casper von Koskull har sagt att det inte bara är en fråga om avgifterna.

””

von Koskull slog samtidigt fast att beskedet skulle komma i september. Efter att bankens styrelse har sammanträtt på onsdag är det dags.

Andreas Håkansson tror att Nordea väljer Danmark, och att flytten sker någon gång första halvåret 2018. Men på den punkten får han mothugg. Andra ser eurolandet Finland som det naturliga valet, eftersom man då automatiskt ingår i bankunionen.

Danmark utreder om landet ska ansluta sig, men ligger i andra avseenden närmare eurosamarbetet än vad Sverige gör.

Åsikten att det är hugget som stucket finns också.

Skulle Nordea trots allt besluta sig för att stanna i Sverige är det ett långssiktigt beslut, säger en analytiker.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons