Annons
Nyheter

Aluminium breder ut sig på båtmässan

Kanske inte så charmigt, men stryktåligt och väldigt trendigt. Plasten får maka på sig - det ska vara en aluminiumbåt i år. Det syns tydligt när hundratals båtar tar plats på den stora båtmässan i Stockholm.(TT)
Publicerad 4 mars 2016

På lördagen börjar våren, i alla fall för alla båtentusiaster, då öppnar portarna till båtmässan Allt för sjön på Stockholmsmässan. Och det är en bransch i medvind. Låga räntor och hushåll med gott om pengar har handlat mer båtar och båtprylar än på länge.

””

Tyvärr är det knappast en tröst för alla de som försökt sälja sin gamla båt. Någon prisuppgång på äldre begagnat lär det inte bli, om man inte äger en båt från det här seklet. Gamla 70- och 80-talsbåtar lär fortsatt bli svårsålda till det pris man vill ha.

””
Annons

Båtar från öst

Plasten blir gammal och omodern. Och det gäller också i allt större utsträckning nya båtar. För några år sedan fanns i stort sett bara ett fåtal tillverkare, nu har marknaden för medelstora aluminiummotorbåtar fullkomligen exploderat.

Ted Berggren har precis dragit i gång sin verksamhet, berättar han där han står omgiven av ett hav av andra aluminiumbåtar. Konkurrensen är hård i det relativt nya populära segmentet. En båt har han hittills sålt.

””

Produktionen sker i Ukraina, på så vis håller han nere tillverkningskostnaderna, och med sig har han Igor Bilyavskiy från fabriken i Kiev som även tillverkar båtar för andra båtföretag, ungefär 200 blev det i fjol. Och han hoppas på fler bara den politiskt oroliga situationen i landet inte rör till det än mer.

Plus för Finland

Ted Berggren är en av flera svenskar som börjat med båttillverkning i aluminium de senaste åren. Annars är Finland föregångslandet.

””

Finnarna vet vad svenskarna vill ha.

””

I Sverige har båtindustrin krympt över åren, även om exporten ökade i fjol. Runt 5 000 jobbar i svensk båtindustri i dag, som mest var det runt 7 000, enligt Mats Eriksson.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons