Nyheter

ABB behåller Power Grids

Det blir ingen avknoppning av ABB:s division Power Grids, meddelar ABB i samband med en kapitalmarknadsdag. Detta trots påtryckningarna från storägaren Cevian Capital, med Christer Gardell i spetsen.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

För att blidka sina ägare lanserar ABB i stället ett program för återköp av aktier på 3 miljarder dollar samtidigt som vinstmålen för den omstridda divisionen skruvas upp.

Dessutom presenteras ett nytt strategiskt samarbete med det amerikanska bolaget Flour, för att leverera stora nyckelfärdiga kraftanläggningsprojekt.

Börsreaktionen är positiv. ABB-aktien, som lyft med nästan 40 procent sedan årsskiftet, stiger med 0,6 procent på Stockholmsbörsen.

ABB-divisionen Power Grids är en världsledande leverantör av kraft- och automationsprodukter, system och servicelösningar till kraftsektorn. Det handlar om allt från transformatorer till högspänningsprodukter och lösningar för att länka samman elnät.

Förra månaden stod det klart att ABB säljer sin verksamhet inom system för högspänningskabel till danska NKT Cables för omkring åtta miljarder kronor. Analytiker såg då detta som ett tecken på att hela Power Grids inte kommer att avyttras.

TT