Annons
Nyheter

Utredning om kök – fler kan försvinna

Kosthanteringen i Tranemo kommun ska utvärderas. Och det är en utredning med många frågetecken.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2009

Mycket ska hända, och mycket har hänt, när det gäller kommunmaten. Alltså den mat som serveras i förskolor och skolor och äldreboenden och inom hemtjänsten.

Det är tre år sedan Tranemo kommun genomförde sin stora kostutredning. I den föreslogs att 6 av 21 tillagningskök skulle förvandlas till mottagningskök.

Annons

En kostekonom skulle anställas och färdiglagad kyld mat skulle bli modellen för de gamla som bodde kvar hemma. Rent ekonomiskt skulle kommunen spara en halv miljon kronor. Trots att en kostansvarig mycket riktigt anställdes.

Fast politikerna köpte inte hela kostutredningen. Och därmed har besparingarna sjunkit ihop.

Men förändringarna fortsätter att rulla på. Lövkulla förskola i Tranemo blev av med sitt eget tillagningskök i november. Och nu i januari förlorar Regnbågens förskola i Uddebo sitt kök.

– Köket i Uddebo var det sämsta vi hade. Och levde inte upp till kraven, säger Jennie Wessbo, kostchef hos Tranemo kommun.

Renoveringen av Tranängskolans kök är avslutad. Och där ökas nu antalet portioner från 1?400 till 1?500 per dag.

– Egentligen skulle antalet kunna ökas ännu mer. Men nu finns inga planer på att lägga ner fler tillagningskök.

Fast det konstaterandet är naturligtvis en sanning med modifikation. Två skolor och flera förskolor i kommunen är ju under utredning. Och även inom äldrevården diskuteras förändringar och nerdragningar.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons