Annons
Nyheter

Uppmärksammas av FN för miljöarbete

Miljö- och klimattänkande är en naturlig del i arbetet på Trana Spedition i Länghem. Idag uppmärksammas företaget av FN vid en ceremoni i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2009

Trana Spedition är ett av 30 företag i landet som kan säga sig vara klimatneutralt och ha noll koldioxidutsläpp. En rad mindre, ganska enkla åtgärder som att stänga av alla datorer på kvällen, källsortera och byta till lågenergilampor ligger bakom. Men också större investeringar.

Enligt VD, Kenneth Sankala, är det varken svårt eller speciellt dyrt att driva företag klimatsmart.

Annons

– Det gäller att ha alla medarbetare med sig, sedan får man räkna med att det är en process som måste få ta lite tid för att det ska ske naturligt, säger han.

Hans erfarenhet är att små åtgärder gör stor skillnad. Allt började med att Trana Spedition gick med i Miljöutmanarna som arrangerades av Tranemo kommun för 12 år sedan. Där fick företaget hjälp att komma igång. Därefter har förändringar skett steg för steg.

– Vi har bland annat köpt in oss i ett vindkraftverk på Öland, därifrån får vi 30 000 kilowattimmar per år, det täcker större delen av vår energiförbrukning. Firmabilen är utbytt till en elhybridbil som bara drar 0,5-0,6 liter milen, säger Kenneth Sankala, VD.

Alla tjänsteresor övervägs noga, i möjligaste mån sker de med tåg i stället för flyg. Personalens resor till och från arbetet vägs också in i beräkningen. Miljöaspekten finns med vid beslut som fattas och alla inköp. Idag sker det naturligt.

Trana Spedition ställer också krav på de 18 åkare som är kontrakterade. Åkarna måste uppfylla euroklass tre, en certifiering som finns i fem steg där fem är bäst.

– De åkare som har bättre euroklass får mer betalt av oss, säger Kenneth Sankala.

Enligt hans beräkningar är det ungefär tio procent dyrare att driva företaget miljövänligt.

– Jag tycker inte att det är så farligt, säger han.

Trana Spedition har hjälp av ett företag som jobbar med miljöanalyser med att räkna ut sin påverkan. Att företagets utsläpp är 0 är inte riktigt sant.

– Vi har inte nått riktigt ända fram och har i dag 14 ton utsläpp. Men det kompenserar vi genom att betala motsvarande i ett klimat- och rättviseprojekt i Indien, säger Kenneth Sankala.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons