Nyheter

Uddeboborna köper skolan

Uddeboborna får köpa sin gamla skola för en symbolisk summa. Det föreslår kommunledningen i Tranemo.
Nyheter • Publicerad 23 december 2010
Uddebo gamla skola går en ny framtid till mötes.
Uddebo gamla skola går en ny framtid till mötes.Foto: Magnus Josefsson

Skolan invigdes 1926 och var då bygdens modernaste. Men 1969 var dess saga all och Uddebobarnen fick ta sig till Tranemo och Tranängskolan.

Men huset har ändå inte somnat in. Den innehåller en träningslokal, ateljéer och på första plan Regnbågens förskola.

Fast kommunen har tagit ett beslut att lägga ner Regnbågen. De barnen skulle i stället få plats i den nya förskolan som byggs ”bakom” Tranängskolan.

Den tankegången har satt fart på folk i Uddebo. För vad skulle hända med skolhuset om förskolan försvann?

Steg ett i kampen blev att bilda en förening som planerar att öppna en förskola i kooperativ form. Att sju barn fötts i Uddebo i år är en pusselbit i det tänkandet.

Naturligtvis vore det smidigt att driva kooperativet i de redan färdiga lokalerna. Och i ”omstartssamhället” Uddebo finns behov av även resten av skolhuset.

– Vi vill inte att huset ska bli stående. Det finns en ganska utarbetad plan över hur skolan skulle kunna användas, säger Caroline Bergmann, en av eldsjälarna.

Med dessa tankar i bakfickan inleddes förhandlingar med Tranemo kommun. Och nu har alltså kommunstyrelsens arbetsutskott ställt sig bakom ett förslag att sälja huset till en ideell förening som är på väg att bildas i Uddebo.

Att kommunen ställt sig positiv i förhandlingarna hänger delvis samman med den nya förskolan i Tranemo blivit för liten redan innan den är färdigbyggd.

Dessutom tog kommunen på sitt sätt ett beslut redan på 1980-talet. Då hängde rivningshotet tungt över Uddebo gamla skola – men kommunen satsade i stället på en renovering.

Vad ska det då bli för verksamhet i skolhuset? Renoveringen av en annan mötesplats, Gula Huset, pågår ju för fullt.

– I skolan skulle det kunna bli mer av daglig verksamhet – ateljéer, kurser, korttidsutbildningar... Det finns en efterfrågan av lokaler i Uddebo i dag, säger Caroline Bergmann.

1916 togs beslutet att Uddebo behövde en skola för ”heltidsläsande”. En ny skolbyggnad måste fram. 1926 stod den färdig.

För 71 000 kronor fick Uddebo en skola med tre salar, skolkök och vaktmästarebostad. Och med gymnastiksal!

1969 hade verkligen hunnit i kapp skolan. Barnkullarna hade minskat och nu fick Tranängskolan ta över.

I Uddebo skola var Erik J Karlsson den förste läraren, sedermera blev han rektor på Tranängskolan. Verna Ulén verkade här i många år och Ingrid och Yngve Jönsson likaså. Och så gjorde visdiktaren Alf Hambe ett treårigt inhopp.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.