Annons
Nyheter

TUAB vill förlänga stödet till lokala Tranemoföretag

AP&T har fart på sin orderbok och behöver mer lokaler. Men är det Tranemo kommun – som än en gång – ska stå för utbyggnaden?
Nyheter • Publicerad 17 mars 2011
Foto: Emil Björklund

Det hetaste ämnet i Tranemo kommun 2008-2009 var nog TUAB:s stöd till ett antal företag. TUAB, kommunens utvecklingsbolag, köpte Jabos lagerhall för 35 miljoner kronor, Ljungsarps Verkstads lokaler för 17 miljoner och stöttade AP&T med ett nybygge i tiomiljonersklassen.

Bakgrunden är ett klassiskt landsbygdsproblem. Ett företag som vill satsa kan ha svårt att få fram pengar via banken – att äga en industrifastighet på landsbygden är ingen given kassavalvsöppnare.

Annons

Problemet går att jämföra med det som kan drabba en husbyggare. Husvärdena är så låga att banken tvekar inför låneuppdraget. Medan husvärdet i en hetare landsända innebär en säkerhet för banken.

Därför valde TUAB att stötta ett antal företag. Men när bolagets köp av Jabolagret hamnade i fullmäktige blev det het debatt – skulle Tranemo kommun verkligen agera bank? Blev inte de utlånade beloppen, och därmed riskerna, alltför höga? Och hur kunde man försvara att bara ett antal av kommunens företag valdes ut?

Fullmäktige sa till slut ja. Men beslutet överklagades till länsrätten och dess dom sved – Jaboköpet stred mot kommunallagen. Det var ett ”individuellt stöd riktat till enskild näringsidkare”.

Men i praktiken betydde inte länsrättens dom något. Affären var redan avslutad hos TUAB.

Fast nu är det kanske dags för en ny debatt. TUAB:s vd Kenneth Olsson vill att kommunen förlänger bolagets möjligheter att agera näringslivsstödjare. Och orsaken är att AP&T behöver större lokaler.

AP&T hade en rejäl svacka under 2009, men nu har orderna börjat rulla in. Bakom lyftet ligger att företaget skapat en teknik som ger bilindustrin material med lägre vikt.

Tranemo kommun stod alltså för den senaste utbyggnaden. Och nu är det kommunala utvecklingsbolagets tanke att stötta även den kommande – och den beräknas kosta elva miljoner kronor.

Varför kan inte AP&T stå för den kostnaden själv?

– Företaget har uttömt sina möjligheter att låna hos banken. Och det är väldigt viktigt att företaget får ett snabbt beslut, annars tvingas de lägga produktionen någon annanstans, säger Kenneth Olsson.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons