Annons
Nyheter

Tranemo löser ut socialchefen

Tranemo kommun löser ut socialchefen Sigward Stigheimer.
Nyheter • Publicerad 10 april 2008

I går avslutades förhandlingarna. Men kommunen vill inte avslöja innehållet i avtalet.

– Vi har ett avtal, men det är inte underskrivet ännu, säger kommunalrådet Crister Persson. Och lägger till att ”han löses i alla fall inte ut med två hela årslöner”.

Annons

Det var tre veckor sedan kommunledningen föreslog att Stigheimer skulle ta time-out. En undersökning om arbetsmiljön på individ- och familjeomsorgen pågick och i avvaktan på resultatet fick Stigheimer lämna sitt jobb.

Utredningen, gjord av en psykolog på Boråshälsan, är nu klar och den är en given pusselbit. Men redan 2005 tvingade personalen på kontoret fram en genomgång av arbetsmiljön.

Då blev slutsatsen att problemen skulle lösas internt. Men sedan dess har nya signaler kommit från de 20 anställda och representanter från SSR, Sveriges Socionomers Riksförbund, har varit på besök.

BT har varit i kontakt med Sigward Stigheimer, men han vill inte kommentera det som hänt. Känt är dock att personalen på IFO haft en hård arbetsbelastning och att det förekommit slitningar mellan personalen och Stigheimer.

Crister Persson nöjer sig med att konstatera att ”vi skiljs åt och det känns bra att förhandlingarna är avslutade”.

Det är väldigt svårt att bemöta den kritik som förekommit. Och det finns alltid två sidor av samma mynt, säger han.

Hur många mynt, hur mycket pengar, som kommunen får lösa ut Stigheimer med hålls hemligt. Men noteras kan att detta är tredje gången på kort tid som Tranemo kommun krisartat tvingas lösa ut anställda.

– Jag hoppas och tror att detta är tillfälligheter, säger Crister Persson.

I maj i fjol tvingades Ulf Lundén, rektor på Tranängskolan, bort från sin anställning. Efter samarbetssvårigheter, inte minst med politiker, så löstes han ut med drygt 900 000 kronor.

Våren 2007 sas en lärare på Tranängskolan upp av kommunen. Även här angavs samarbetssvårigheter som skäl.

Annons

Borås Tingsrätt förklarade uppsägningen ogiltig och kommunen fick betala 150 000 kronor i skadestånd. Plus rättegångskostnader på närmare 100 000 kronor. Efter detta bakslag valde kommunen att lösa ut läraren med två årslöner.

Går vi längre bakåt i tiden så tvingades kommunen hösten 2003 till en förlikning i arbetsdomstolen. En anställd i simhallen hade avskedats, men domstolen bedömde inte de sakliga skälen som tillräckliga. Och kommunen fick punga ut med 620 000 kronor

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons